iPad op het Hondsrug College

Op het Hondsrug College wordt de iPad ingezet als leermiddel. Digitale boeken en online lesmethodes worden middels de iPad aangeboden. Daarnaast zullen er diverse apps tijdens de les worden gebruikt.  Een iPad is hierdoor in veel lessen en dus voor het volgen van een opleiding aan het Hondsrug College onmisbaar.

Mijn kind heeft een iPad. Hoe ga ik hiermee om?

Uw kind gaat een iPad gebruiken. Hieronder vind u tips, trucs, informatie en een aantal regels voor uw kind om de iPad goed te kunnen gebruiken op en na school.

Tips en trucs

 • Reguleer het iPad-gebruik. Leerlingen kunnen, zeker in het begin, uren met de iPad bezig zijn. Als u vanaf het eerste moment duidelijke afspraken maakt, is dat makkelijker dan dat u na een paar weken zaken terug moet draaien.
 • Laat uw kind de iPad niet mee naar bed nemen. Het komt voor dat leerlingen de hele nacht door gamen.
 • Stel huiswerktijden in. Daarna heeft uw kind de iPad niet echt nodig. 
 • Spreek bijvoorbeeld met elkaar af dat uw kind op ‘even’ dagen de iPad vrij mag gebruiken en op ‘oneven’ dagen alleen tijdens de studietijd. 
 • Een dag zonder iPad is echt nog mogelijk…
 • Als u twee keer achter elkaar op de grote (home) knop drukt kunt u zien welke programma’s actief zijn geweest.  Deze ”geschiedenis” kan ook gewist worden.
 • Laad de iPad (in de nacht) op een vast punt op en gebruik deze niet tijdens het laden.
 • Als u vragen heeft over de iPad of hoe iets moet kan de ICT afdeling altijd helpen!

Belangrijke Regels

 • Gebruik van de hoes is verplicht om gebruik te kunnen maken van de voordelige schaderegeling.
 • De iPad moet volledig zijn opgeladen voor school. Bij normaal gebruik gaat dit een hele dag mee.

Informatie 

 • Voor het installeren van apps heeft u een AppleID nodig. Hoe u deze aanmaakt leest u hier.
 • Gebruik Jamf Parent om de iPad buiten schooltijd te beperken. Meer informatie vindt u hier.

 

Welke iPad kan ik gebruiken?

Apple brengt bijna jaarlijks nieuwe iPad-modellen uit. Op het Hondsrug College selecteren wij ieder jaar een basismodel voor de eerste klas. Hierbij kijken wij naar welke modellen beschikbaar zijn, of er een gunstige prijs gerealiseerd kan worden en of het gekochte model minimaal 3 jaar meegaat in de schoolcarrière.

Heeft uw kind zelf al een iPad,  dan is het belangrijk dat deze voldoet aan de minimale eisen van het betreffende schooljaar.


Voor het instroomjaar 2022-2023  hebben wij het model “iPad 9e generatie 64 Gb” geselecteerd als basismodel. Deze is verkrijgbaar via de webshop. De minimale eis is het model “iPad 8e generatie” en minimaal 64 Gb. 


Na 3 jaar is een iPad zeker niet afgeschreven en zal nog prima kunnen functioneren, al is het mogelijk dat het besturingssysteem iOS niet meer over de laatste versie beschikt. Stroomt uw kind in een hoger leerjaar in, dan is het mogelijk om met een ouder model te gaan werken.

 Onderstaande tabel geeft weer welk model moet functioneren per leerjaar.

Model1e leerjaar2e leerjaar3e leerjaar4e leerjaar5e leerjaar6e leerjaar
iPad 8e gen minimaal 64Gb GeschiktGeschiktGeschiktGeschiktGeschiktGeschikt
iPad 7e gen minimaal 64Gb  GeschiktGeschiktGeschiktGeschiktGeschikt
iPad 6e gen minimaal 64Gb    GeschiktGeschiktGeschikt
iPad 5e gen minimaal 64Gb    GeschiktGeschiktGeschikt
       

 

Een ander merk tablet?

Uiteraard zijn er diverse andere merken tablets verkrijgbaar. Deze zijn echter  niet bruikbaar binnen onze school. Wij hebben als school gekozen voor de iPad, omdat de meest bruikbare apps voor het onderwijs in de AppStore van Apple te vinden zijn. Daarnaast richten grote uitgeverijen zich op de iPad. Ook docenten zijn goed op de hoogte van de werking van de iPad en apps, zodat ze dit aan de leerlingen kunnen uitleggen.

 

Wat zijn de kosten?

De bijdrage van de ouders voor de aanschaf van een iPad is gebaseerd op een vrijwillige overeenkomst tussen ouders en school. Als school vinden wij het gerechtvaardigd dat ouders een deel van de kosten van een iPad bijdragen omdat de iPad in de praktijk voor andere/privédoeleinden wordt gebruikt, dan alleen de schooltoepassingen en dat de iPad na de gebruiksperiode eigendom wordt van de gebruiker. 

Komt het niet goed uit om het totale aankoopbedrag ineens te betalen, dan kan er in 3-jaarlijkse termijnen worden betaald. Deze optie kunt u selecteren in de webshop. Houd er rekening mee dat, ingeval van schade, bij een afbetaling een eigen verzekering minder vaak schade vergoedt.

Wij willen in geen geval dat de aanschaf van een iPad voor ouders een belemmering voor aanmelding en toelating vormt. Mocht u dat wel zo ervaren, dan zullen wij alles in het werk stellen om samen met u een haalbare regeling te treffen. Schroomt u dan niet en neem in dat geval contact met ons op. De afdeling ICT kan u hierbij verder helpen.

Overeenkomsten van voorgaande schooljaren zijn terug te vinden op onze download pagina onder het kopje iPad & ICT.

Moet ik apps kopen en een AppleID aanmaken?

Alle betaalde en gratis apps ten behoeve van het onderwijs worden automatisch gratis geïnstalleerd. Hier hoeft u dus niets voor te doen.

Wilt u of uw kind andere apps installeren, dan is er altijd een AppleID nodig. De instructies voor het aanmaken van het AppleID zijn hier terug te vinden.

Wij adviseren om geen creditcard te koppelen aan het AppleID van uw kind! Mocht u betaalde apps of games willen installeren, gebruik dan een eigen AppleID of koop een iTunes tegoedkaart.

 

Waarom wordt de iPad beheerd?

Iedere iPad binnen het Hondsrug College wordt in het beheersysteem Jamf opgenomen. Jamf biedt ons de mogelijkheid om betaalde en gratis apps automatisch op de iPad te zetten en instellingen betreft apps, e-mail, Wi-Fi en updates door te voeren. Daarnaast kunnen wij de iPad wissen, vergrendelen (verloren modus) en (beperkt) lokaliseren bij verlies of diefstal.

Voor de docent biedt Jamf, samen met de Apple Klaslokaal-app, de mogelijkheid apps en functies tijdens de les te beperken/toe te staan, het scherm te delen op het presentatiescherm (via AppleTV) en mee te kijken tijdens de les.

Voor de ouders biedt Jamf een app om buiten schooltijd apps en functies te beperken. Wanneer uw kind gauw is afgeleid, kan dit een extra hulpmiddel zijn tijdens het maken van huiswerk.

Hoe zit het met privacy en veiligheid?

Wij nemen de privacy van uw kind uiterst serieus, dit is onze wettelijke verplichting. Door het gebruik van digitale middelen zijn hier ook externe partijen bij betrokken. Dat zijn uitgeverijen en softwaremakers. Deze partijen hebben een privacy convenant ondertekend en hebben zich hiermee verplicht zich te houden aan vastgelegde afspraken over het zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. Meer informatie hierover kunt u vinden op http://www.privacyconvenant.nl

De school heeft geen onbeperkte toegang tot iPads van leerlingen. Wij kunnen geen internetgeschiedenis of activiteiten bekijken, geen inhoudelijke teksten in apps/mail/social media/documenten inzien en geen wachtwoorden/pincodes/beveiligingsvragen inzien of opvragen.

Alle iPads, computersystemen en verbindingen zijn goed beveiligd. Wij beschikken over filters die ongewenste sites en spam blokkeren. Toegang tot e-mail, ELO, computersystemen en iPad zijn beveiligd en vereisen een wachtwoord. Uiteraard is het belangrijk dat uw kind ook zorgvuldig met de wachtwoordgegevens omgaat. Hier besteden wij tijdens mentoruren extra aandacht aan.

Wat als er schade is?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom vinden wij dat een iPad zo goed mogelijk beschermd moet zijn tegen vallen, stoten en ander onheil door middel van een beschermhoes. Wij testen jaarlijks diverse modellen van verschillende fabrikanten en alleen de beste hoezen worden door ons aanbevolen. Wij adviseren de Griffin Survivor of de Otterbox Defender. Mocht er ondanks de bescherming schade optreden, dan hanteren wij een voordelige schaderegeling (klik hier voor de voorwaarden). Vaak kunnen schadekosten worden verhaald op de eigen verzekering. Uiteraard is dit per verzekeringsmaatschappij verschillend. Ons advies is dan ook om dit goed met de eigen verzekeraar of tussenpersoon te bespreken.

Een iPad aangeschaft via het Hondsrug College heeft 3 jaar garantie vanuit de leverancier. Indien er sprake is van schade die valt onder de garantie, zal het Hondsrug College de iPad naar de leverancier opsturen.

Hoe kan ik bestellen?

Voor het aankopen van iPads werkt het Hondsrug College samen met de Educatie Store van Choose IT.
U wordt medio juni per e-mail op de hoogte gesteld van de bestelprocedure.