Beroepsvoorlichting (LoopbaanOriëntatieBegeleiding)

Het Hondsrug College bereidt jonge mensen voor op een zelfstandige en verantwoordelijke toekomst in de maatschappij. Een belangrijk aspect van de vorming is dat het Hondsrug College haar leerlingen leert om keuzes te maken. Dit gebeurt op allerlei manieren en niveaus.

Keuze voorbereiden in de onderbouw

Leerlingen van gymnasium, atheneum, havo en mavo bereiden zich voor op het maken van een passende keuze met de profieloriëntatie. Ze maken kennis met de vakken en mogelijkheden van de profielen in de bovenbouw. Ook komen in de lessen beroepen die aansluiten op de verschillende profielen voorbij.

Leerlingen van het vmbo (vooral van het vakcollege) maken kennis met de verschillende beroepssectoren, bijvoorbeeld door een stage of een bedrijfsbezoek. Tijdens speciale lessen krijgen de leerlingen een beeld van wat de verschillende beroepsrichtingen inhouden en bereidt de school hen voor op het maken van een keuze voor een afdeling.

Keuzebegeleiding door de decaan

De decaan coördineert de begeleiding over studie- en beroepskeuze. Voor alle vragen over het maken van de juiste studiekeuzes rondom vakken, leerwegen, afdelingen, profielen en vervolgopleidingen kan de leerling terecht bij de decaan. De decaan werkt samen met de mentor en voorziet leerlingen en ouders/verzorgers van informatie. Dit kan via een informatieavond of door een individueel gesprek met de leerling en/of zijn ouders/verzorgers.

 

Mail de decaan:

Mw. L. Kupers-Huising (havo/vwo)

Dhr. M. J. Mink (vakcolleges en mavo)

Midden in de samenleving

  • Ondernemend leren

  • Technologie

  • Maatschappelijk verantwoord

  • Techniek

  • Cultuur

Ondernemend leren

Op het Hondsrug College leer je bij alle opleidingen zoveel mogelijk in de praktijk. Natuurlijk zit je ook wel eens met je neus in de boeken, maar belangrijker is dat jij zelf ontdekt wat de wereld buiten de school te bieden heeft. Je bezoekt bedrijven, gaat in gesprek met ondernemers en start misschien wel je eigen zaak. Ondernemend leren, heet dat bij ons op school. Leren doe je tenslotte het beste door het zelf te doen.

Technologie

Bouw een oefen-app voor de brandweer, laat je eigen drone vliegen of scan een hunebed.  Als je van technologie houdt, kun je je hart ophalen op het Hondsrug College. Technologie is overal om je heen. In je smartphone, je iPad op school of de zelfscanner in de supermarkt.  Op dit gebied zijn er veel leuke en uitdagende banen te vinden. Onze school bereidt je daarop voor.

Maatschappelijk verantwoord

Het Hondsrug College is een school gebaseerd op protestants-christelijke principes. Respect voor de ander en je omgeving is voor ons erg belangrijk en dat komt in de lessen terug. Dat betekent ook dat we het goede voorbeeld geven. Op het gebied van gezondheid, bijvoorbeeld. In onze kantines zoek je tevergeefs naar een broodje braadworst of kroket. We kiezen voor broodjes gezond en gezonde sapjes.

Techniek

Ontdek de techniek achter zonnepanelen en windmolens. Zoek uit hoe je smartphone in elkaar zit. Het leuke is dat je voor de ontdekkingsreis door de moderne techniek vaak geen overal aan hoeft en smerige handen ook niet aan de orde zijn. Niks mis trouwens met degelijke beroepen als bijvoorbeeld timmerman of lasser. Ook hiervan brengen we je de fijne kneepjes bij.  Op het Hondsrug College zijn ze ook op technisch gebied van alle markten thuis.

Cultuur

Een museum bezoeken? Zelf een musical schrijven?  Je uitleven in de schoolband of zingen in het Hondsrugkoor?  Het kan allemaal op het Hondsrug College. Cultuur is namelijk helemaal niet saai of ingewikkeld maar vaak juist heel erg leuk. Wat te denken van breakdancen of rare hoeden maken? Je komt het tegen in de vakken Culturele- en Kunstzinnige Vorming, drama en muziek.