Regels en reglementen
Stel dat we in het verkeer geen regels hadden opgesteld. Zou het dan veilig zijn om de weg op te gaan? Nee. Daarom hebben we in school ook regels en reglementen opgesteld. Die moeten ertoe leiden dat het ‘sociale verkeer’ in de school op een soepele en efficiënte manier wordt geregeld. In de praktijk betekent het dat die regels en reglementen bij iedere leerling bekend behoren te zijn. Hieronder zijn ze kort beschreven. Gezamenlijk kunnen we zorgen voor een prettige leer- en werkomgeving waar het goed en inspirerend studeren is.
Verlofregelingen
Bij familieomstandigheden wordt een schriftelijk verzoek ingediend bij de sectordirectie, waarna aangegeven wordt of men officieel verlof krijgt. Om verlof aan te vragen kunt u dit formulier gebruiken.
Lestijden en roosters
De school is met het openbaar vervoer zeer goed te bereiken. Daar veel leerlingen niet in Emmen wonen en velen, vooral in het najaar en in de winter, van dat openbaar vervoer gebruik maken, zijn de lestijden aangepast aan de aankomst- en vertrektijden van de bussen. De lessen die 50 minuten duren, worden volgens een rooster zo gelijkmatig mogelijk over de week verdeeld. We proberen het lesrooster zo samen te stellen dat alle lessen aaneengesloten worden gegeven. Voor de lagere leerjaren lukt dat praktisch altijd. Een lesdag bestaat meestal uit 7, 8 of 9 lesuren; op sommige dagen kan dat minder zijn. De lessen starten om 08.35 uur en lopen door tot maximaal 16.00 uur.
Schoolverzuim
Elke dag wordt de aan- en afwezigheid van leerlingen bij elk lesuur nauwkeurig bijgehouden. Bij afwezigheid wegens ziekte verwachten we dat de school voor 09.00 uur op de hoogte gesteld wordt via de zgn. absentielijn in Emmen, telefoonnummer (0591) 657975. Als niet duidelijk is waarom een leerling afwezig is, wordt contact met thuis opgenomen. Bij langdurige afwezigheid door ziekte onderhoudt de mentor contact met de leerling en zorgt ervoor dat hij of zij huiswerk krijgt. In geval van spijbelen neemt de school passende maatregelen. Bij herhaaldelijk of langdurig verzuim wordt de leerplichtambtenaar op de hoogte gebracht.
Lesuitval en tussenuren
Als er een tussenuur ontstaat, bijvoorbeeld door ziekte van een docent, wordt dat lesuur in de lagere klassen bijna altijd overgenomen door een andere docent. Dat is mogelijk, omdat alle docenten voor een dergelijk 'stand-by-uur' worden ingeroosterd. Daarnaast is voor de onderbouw de maatregel van 'bijzitten' getroffen. Leerlingen gaan in tweetallen bijzitten in lessen van andere docenten. Zijn de mogelijkheden van stand-by-uren en bijzitten uitgeput, dan kunnen de leerlingen terecht in de schoolzaal, de leerlingenruimte of in het stiltelokaal waar zij kunnen leren of huiswerk maken. Lesuitval leidt veelal tot roosterwijzigingen voor die dag.
Schoolregels
Elke samenleving kent regels. Als iedereen zich daaraan houdt, verlopen de zaken beter en plezieriger. In samenwerking met de andere scholen voor Voortgezet Onderwijs in Emmen heeft het Hondsrug College de volgende regels opgesteld die voor alle scholen in onze regio gelden:
- Respecteer de ander.
- Discrimineren en pesten worden niet geaccepteerd.
- Ga netjes met andermans spullen om, veroorzaak geen overlast en houd de school en omgeving schoon.
- Alcohol- en drugsgebruik, handel in drugs en wapenbezit in en in de omgeving van de school zijn verboden.
- Van diefstal en drugsgebruik, handel in drugs, wapenbezit, intimidatie en vernieling wordt altijd aangifte gedaan bij de politie.
Naast deze basisregels gelden op de school een aantal gedragsregels. Deze staan vermeld in de gids van de afzonderlijke sectoren, die bij het begin van elk schooljaar aan de leerlingen wordt uitgereikt.
Rechten en plichten
Voor de duidelijkheid over wat kan en mag, voor de goede verhoudingen tussen leerlingen en docenten, zijn de rechten en plichten van de leerlingen vastgelegd in het leerlingenstatuut. Zo weten alle leerlingen wat zij van de school mogen verwachten en ook wat de school, de docenten en hun medeleerlingen van hen verwachten. Het statuut is vastgesteld na instemming van de medezeggenschapsraad, waarin ook ouders en leerlingen zijn vertegenwoordigd. In het begin van elk schooljaar wordt aan alle nieuwe leerlingen een exemplaar van het leerlingenstatuut uitgereikt.
Kenmerken dagelijks onderwijs
Het dagelijks onderwijs is als volgt te kenschetsen:
- Aandacht voor het leerproces van leerlingen.
- Aandacht voor de brede ontwikkeling van leerlingen.
- Aandacht voor het bevorderen van zelfstandig leren.
- Extra hulp voor leerlingen in de vorm van steunlessen.
- Aandacht voor de veiligheid van leerlingen.