Activiteiten

Leren betekent je inspannen. Maar zonder ontspanning geen inspanning. Op het Hondsrug College gebeuren veel leuke dingen naast het leren. We noemen de klassenfeesten, de excursies, de gastcolleges, de introductiedagen enzovoort. Ook is er aandacht of bijvoorbeeld hulp aan minderbedeelde kinderen in andere landen. Er is genoeg te doen op school.

Projecten

In de hogere klassen zijn leerlingen regelmatig bezig met het bedenken en maken van projecten. Momenteel zijn studenten van havo/vwo en vmbo gezamenlijk aan de slag bij het bedenken en bouwen van een apparaat dat nylon sterker kan maken. Dit gebeurt in samenwerking met DSM. Anderen zijn bezig met de bouw van een zonnecelauto. Elk jaar worden er nieuwe projecten bedacht of oude verder geperfectioneerd.

Werkweek

Kennis vergaren gebeurt niet alleen op school, maar ook daar buiten. Daarom organiseren we werkweken in binnen- en buitenland. Een andere omgeving geeft je een nieuwe blik op de wereld. Zo gingen leerlingen, onder begeleiding van meerdere docenten, al eens naar Barcelona. Ook andere steden als Londen, Parijs, Rome en Berlijn staan op het programma.

Internationalisering

Kennis uitwisselen met leerlingen over de grens. Het Hondsrug College heeft goede contacten met scholen in Duitsland. Met enige regelmaat volgen klassen les op een Duitse scholengemeenschap en andersom. Je neemt op die manier een kijkje in de keuken van het onderwijs in een ander land en je legt mogelijk contacten voor het leven. Bovendien gaan klassen regelmatig op excursie naar landen als Frankrijk en Engeland. Als school kijken we verder dan onze gemeentegrenzen.

Excursies

Niet alleen bezoeken we andere landen, maar ook gaan we op excursie bij bedrijven in de regio en daarbuiten. Zo hebben we meer dan goede contacten met multinational DSM Engineering Plastics in Emmen en met de hoofdvestiging in Limburg. Als het binnen de lessen past gaan we ook op excursie naar andere plekken. Zo waren we bijvoorbeeld te gast in het Veenpark, in het Drents Museum en in Dierenpark Emmen.

Schoolfeesten

De boog kan niet altijd gespannen staan. Ontspanning hoort bij leren. Vergelijk het met topsporters, die ook hun rust nodig hebben. Daarom heeft het Hondsrug College elk jaar een eigen schoolfeest. Even niet aan studeren denken, maar lekker uit je dak gaan op de muziek uit de Top 40. Wanneer de schoolfeesten zijn kondigen we vroegtijdig aan via de website en de publicatieborden in de school.

Midden in de samenleving

  • Ondernemend leren

  • Technologie

  • Maatschappelijk verantwoord

  • Techniek

  • Cultuur

Ondernemend leren

Op het Hondsrug College leer je bij alle opleidingen zoveel mogelijk in de praktijk. Natuurlijk zit je ook wel eens met je neus in de boeken, maar belangrijker is dat jij zelf ontdekt wat de wereld buiten de school te bieden heeft. Je bezoekt bedrijven, gaat in gesprek met ondernemers en start misschien wel je eigen zaak. Ondernemend leren, heet dat bij ons op school. Leren doe je tenslotte het beste door het zelf te doen.

Technologie

Bouw een oefen-app voor de brandweer, laat je eigen drone vliegen of scan een hunebed.  Als je van technologie houdt, kun je je hart ophalen op het Hondsrug College. Technologie is overal om je heen. In je smartphone, je iPad op school of de zelfscanner in de supermarkt.  Op dit gebied zijn er veel leuke en uitdagende banen te vinden. Onze school bereidt je daarop voor.

Maatschappelijk verantwoord

Het Hondsrug College is een school gebaseerd op protestants-christelijke principes. Respect voor de ander en je omgeving is voor ons erg belangrijk en dat komt in de lessen terug. Dat betekent ook dat we het goede voorbeeld geven. Op het gebied van gezondheid, bijvoorbeeld. In onze kantines zoek je tevergeefs naar een broodje braadworst of kroket. We kiezen voor broodjes gezond en gezonde sapjes.

Techniek

Ontdek de techniek achter zonnepanelen en windmolens. Zoek uit hoe je smartphone in elkaar zit. Het leuke is dat je voor de ontdekkingsreis door de moderne techniek vaak geen overal aan hoeft en smerige handen ook niet aan de orde zijn. Niks mis trouwens met degelijke beroepen als bijvoorbeeld timmerman of lasser. Ook hiervan brengen we je de fijne kneepjes bij.  Op het Hondsrug College zijn ze ook op technisch gebied van alle markten thuis.

Cultuur

Een museum bezoeken? Zelf een musical schrijven?  Je uitleven in de schoolband of zingen in het Hondsrugkoor?  Het kan allemaal op het Hondsrug College. Cultuur is namelijk helemaal niet saai of ingewikkeld maar vaak juist heel erg leuk. Wat te denken van breakdancen of rare hoeden maken? Je komt het tegen in de vakken Culturele- en Kunstzinnige Vorming, drama en muziek.