De mavo is een voorbereiding op het mbo. In de onderbouw wordt er een algemeen vakkenpakket gevolgd. Vanaf klas 3 moet er gekozen worden uit drie profielen: techniek, zorg en welzijn en economie.
Je doet examen in drie verplichte en drie keuzevakken.
Belangrijke keuzevakken in mavo 3 zijn Dienstverlening en Producten (D&P), Technologie en Toepassing (T&T) en Loopbaanoriëntatie en Begeleiding (LOB)
Mavo+
Voor wie na de mavo naar de havo wil, is mavo+ de aangewezen weg. Op de havo en het vwo krijgen de leerlingen te maken met profielen. In mavo+ wordt daarmee rekening gehouden bij de keuze van het vakkenpakket. Voor wat betreft de kernvakken Nederlands, wiskunde en Engels wordt er een programma gevolgd dat helemaal aansluit bij de havo.
Mavo Bèta Challenge
Bèta Challenge is een nieuw project binnen de mavo. We proberen een brug te bouwen tussen school en bedrijf. De leerlingen krijgen praktische bedrijfsopdrachten, gaan op bezoek bij bedrijven en praten met mensen uit de praktijk.
Zo willen we een uitdagend en interessant programma aanbieden dat aansluit op een heel rijtje technologische gerichte vervolgopleidingen in het mbo of havo (technasium).
Mavo Met!
Leerlingen die bij ons instappen op de mavo komen in een mavo-havo-klas. Ze krijgen les op mavoniveau, maar ze kunnen dan dus in de loop van het jaar overstappen naar een andere stroom.
In klas 1 en 2 krijgen ze een breed aanbod van algemene vakken. Daarna kiezen ze voor mavo 3 of mavo 3+.
Mavo 3 bereidt de leerlingen voor op het mbo. Ze kiezen een profiel en stemmen hun keuzevakkenpakket daarop af.
Mavo 3+ zorgt ervoor dat de leerlingen makkelijk kunnen overstappen naar de havo. Het keuzepakket van die leerlingen wordt bepaald door de profielen in havo/vwo. De kernvakken Nederlands, wiskunde en Engels worden hier met verdieping en havo-stof aangeboden en er wordt meer aandacht besteed aan studievaardigheden.
Mavo+ leerlingen kunnen afstuderen met een extra (zevende) vak
Mavo leerlingen hebben de mogelijkheid om het examen Engels op havo-niveau te doen
Mavo leerlingen kunnen op vrijwillige basis deelnemen aan het Anglia programma
Mavo leerlingen kunnen vanaf schooljaar 2020-2021 kiezen voor het ICT Lyceum
Mavo leerlingen kunnen op vrijwillige basis deelnemen aan Ondernemend Leren
Mavo leerlingen krijgen ook praktijkvakken als Technologie en Toepassing (T&T) en Dienstverlening en Producten (D&P). Het Hondsrug College is aangesloten bij het Bèta Challenge Programma.
Meer weten?
Meer informatie over de mavo kun je vinden in onderstaande brochures en informatie film.
Mavo Met!
Dienstverlening en producten (D&P)
Technologie en toepassing (T&T)
Ondernemend leren
Mavo+
Zevende vak
Anglia
Vakoverstijgend
Dit is een praktijkvak waarbij je van alles leert over de beroepsopleidingen die je na de mavo kunt kiezen. Je werkt zelfstandig en ook in groepjes aan projecten.
Wanneer je geïnteresseerd bent in techniek, is mavo met T&T misschien iets voor jou. Je werkt samen aan ‘echte’ opdrachten uit het bedrijfsleven.
In de 2e en 3e klas van de mavo kun je zo’n vijf uur per week aan de slag met het opzetten van je eigen bedrijf. Dit doe je samen met andere leerlingen. Je wordt hierbij begeleid door de docenten van het SOL-team.
Heb je de ambitie om na de mavo door te stromen naar het havo, dan is de mavo+ iets voor jou. Je ontvangt extra verdieping voor de vakken Nederlands, wiskunde en Engels. Mocht je een echt talent hebben voor Engels, dan kun je al in mavo 4 examen doen op havo niveau voor dat vak.
Je kunt ook nog met een extra vak examen doen voor een betere aansluiting op de verschillende profielen binnen het havo.
Je kunt een internationaal erkend certificaat behalen voor het vak Engels. Dit kan naast je diploma en op je eigen niveau.
In klas 3 en 4 hebben we meerdere vakoverstijgende projecten. Je kunt hierbij denken aan een buiten dag waar meerdere vakken samenwerken, of aan het Civil Rights project in klas 4, wat een samenwerkingsproject is tussen Engels en geschiedenis. Ook gaan we in het laatste jaar met alle 4e-klassers naar Den Haag.
Extra's op het Hondsrug College
Veranderingen in de maatschappij, verwachtingen over een toekomstige arbeidsmarkt, nieuwe technieken, wensen van leerlingen en ouders/verzorgers en van de overheid. Wij houden rekening met deze toekomstige ontwikkelingen en passen ons onderwijsaanbod daarop aan. Binnen de reguliere opleidingen bieden we je extra mogelijkheden waarin je je talenten nog beter kunt benutten.