Eerste editie Noordelijk Debattoernooi groot succes

Leerlingen van het Gomarus College uit Groningen, het Noordik Lyceum uit Almelo en het Hondsrug College deden donderdag mee aan het eerste Noordelijk Debattoernooi. Het evenement werd georganiseerd door de Debatunie en het Hondsrug College. De deelnemers waren leerlingen uit de onder- en bovenbouw van havo en vwo.  

De deelnemers gingen onder andere in discussie over de vraag of de overheid burgers financieel moet stimuleren om buiten de Randstad te gaan wonen. De debatten werden beoordeeld door politici van jongerenpartijen. De bezoekers uit Twente gingen met de beker naar huis. Komend schooljaar is er, opnieuw in Emmen, kans op revanche. Bedoeling is dat er dan meer scholen meedoen.

Kritisch

Maatschappijleer docent Eduard Zuidema kijkt tevreden terug op het evenement. ‘Debatteren krijgt veel aandacht op het Hondsrug College en dat wordt de komende jaren alleen maar meer. Het is een prima manier om je spreek- en luistervaardigheden te ontwikkelen en kritisch te leren nadenken.’ Naomi Steenbeek (ha4e) kijkt met veel plezier terug op de woordenstrijd met haar leeftijdgenoten. ‘Ik heb geleerd dat je je moet concentreren op de argumenten van je tegenstander en niet zijn of haar presentatie.' We hebben dan niet gewonnen, toch vond ik het een groot succes. Volgend jaar doe ik dan ook zeker weer mee.'

 

Foto: Eduard Zuidema

Eerste editie Noordelijk Debattoernooi groot succes