Hondsrug leerlingen met minister om de tafel over prestatiedruk

Leerlingen van het Hondsrug College gaan samen met minister Dennis Wiersma van onderwijs kijken hoe de prestatiedruk op scholen aangepakt kan worden.

Scholieren uit alle provincies pleiten hiervoor tijdens het Nationaal jeugddebat in de Tweede Kamer, afgelopen maandag. Hun betoog maakte indruk op de minister die de jongeren direct uitnodigde om verder te praten. Naomi Steenbeek en Owen Muijen van het Hondsrug College voerden niet zelf het woord, maar dachten wel mee over oplossing voor de hoge werkdruk. Een probleem waar volgens Naomi één op de drie scholieren last van heeft.

Minder lesuren

 ‘We hebben nu regelmatig negen uur per dag les en daar komt het huiswerk nog bij. Tel daar de toetsen en examenstress bij op en je snapt dat we erg veel op ons bordje krijgen,’ legt Owen Muijen uit. Samen met zijn ‘fractie’ stelde hij tijdens het debat daarom een landelijk vastgestelde hoeveelheid toetsen en herkansingen per schooljaar voor. Ook minder lesuren en verlenging van de schooltijd staan op het scholierenverlanglijstje ‘Een jaar langer naar school geeft ons als leerlingen meer lucht en daardoor presteren we beter.’  Naomi: ‘Omdat de jeugd de toekomst heeft, is het winst voor de samenleving als wij goed in ons vel zitten.’

Minister Dennis Wiersma toonde zich onder de indruk van het pleidooi en wil graag met de jongeren verder praten over dit onderwerp. ‘Die uitnodiging komt er absoluut. Bovendien ga ik dit onderwerp met de onderwijsinspectie bespreken,’ aldus de minister. Beide Hondsrug leerlingen zijn dik tevreden met de reactie van Wiersma. ‘We hadden niet op een gesprek gerekend. Het is echt fijn dat dat we zo serieus genomen worden. Daarmee kunnen we dit probleem aanpakken en dat is hard nodig,’ constateren beide havo-leerlingen.

 

Foto Nikki van Toorn

Hondsrug leerlingen met minister om de tafel over prestatiedruk