Amber Schipper eert broertje met beklimming Alpe d’Huez

Boudewijn de Groot vroeg zich af hoe sterk de eenzame fietser is. Amber Schipper uit VW6B heeft het antwoord. Ze weet zeker dat ze sterk genoeg is om komende zomer, in haar eentje, op de fiets de duizend meter hoge Alpe d’Huez te beklimmen. 

De vwo-scholiere doet dit als eerbetoon aan haar overleden broertje Jarno, die in 2019 overleed aan de gevolgen van kanker. Ze beloofde hem alles uit het leven te halen wat erin zit en besloot daarom mee te doen aan de Alpe d’HuZes. Bij dit jaarlijkse evenement op 1 juni beklimmen ruim vijfduizend mensen lopend of op de fiets deze berg. Een pittige opgave, want de berg kent een stijgingspercentage van soms wel elf procent is bijna veertien kilometer lang en nergens vlak. ‘Het is afzien, maar elke kilometer is weer een paar euro voor KWF-kankerbestrijding. Amber laat zich namelijk sponsoren en dat heeft tot nu toe bijna 4000 euro voor KWF-kankerbestrijding opgeleverd.

Doorzetters

Het beklimmen van de Alpe d’Huez is alleen weggelegd voor de echte doorzetters. Dat laatste is haar op het lijf geschreven. Amber zat in mavo 4, toen bij Jarno kanker werd vastgesteld. Ze deed examen, terwijl haar broertje met spoed per ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. Ondanks een lange afwezigheid (om bij haar stervende broertje te kunnen zijn) en alle lockdowns en online lessen, haalde ze toch haar diploma. Op dit moment is ze bezig met de laatste loodjes van haar vwo-opleiding en na de zomer hoopt ze geneeskunde te studeren. 

Training

Ondertussen is Amber al druk in training. Twee keer per week is ze in de sportschool te vinden en zodra het beter weer wordt, klimt ze ook op de fiets. ‘Ik wil onder meer de VAM-berg in Wijster beklimmen. Die heeft een stijgingspercentage van achttien procent en dat is een prima training. Het is zaak veel kilometers te maken, anders ga je het niet redden. De Alpe d’Huez is zo steil dat je soms het gevoel hebt dat je stilstaat. Het gaat moeilijk worden, maar ik doe het voor Jarno dat geeft extra energie.’

Sponsoren

Wilt u Amber ook sponsoren dan kan dit via deze link.

Foto Boudewijn Benting

Amber Schipper eert broertje met beklimming Alpe d’Huez