Provinciaal jeugddebat smaakt naar meer 

Naomi Steenbeek uit HA4E  debatteerde vorige week mee tijdens het provinciaal jongerendebat in Assen. De Emmense kruiste, samen met Drentse leeftijdgenoten verbaal de degens met politici van Provinciale Staten, zeg maar het Drentse parlement.

Het ging onder meer over de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar. Het was de tweede keer dat de zestienjarige meedeed aan een debatdag. Vorig schooljaar ging ze in al in debat met leeftijdgenoten van andere Drentse scholen.

Leuk en nuttig

Het debatteren is niet alleen een leuke, maar ook een nuttige ervaring, constateert Naomi. ‘Een presentatie houden gaat me tegenwoordig een stuk makkelijker af. Als ik zonder problemen in discussie durf te gaan voor een zaal met vreemden is een presentatie voor klasgenoten een eitje’, klinkt het zelfverzekerd.

Als het aan onze schoolgenoot ligt, is het provinciehuis niet het eindstation als het om debatteren gaat. Een aantal deelnemers aan het Provinciaal debat wordt namelijk uitgekozen om in de Tweede Kamer mee te doen aan het Nationaal Jeugddebat. ‘Het lijkt me spannend, maar vooral ook leuk om in discussie te gaan met een minister of staatssecretaris. Ik hoop echt dat ik volgend jaar mee mag naar Den Haag.’

 

Foto: Eduard Zuidema

Provinciaal jeugddebat smaakt naar meer