Ben den Hamer na 44-jaar afgezwaaid

"Ik kijk terug op een mooie tijd met geweldige mensen!"

Zijn bureau is leeg en zijn humeur is eveneens opgeruimd. Ben den Hamer, de langst zittende Hondsrugger, is deze week na 44 jaar afgezwaaid. Wie denkt dat de voormalig teamleider zijn dagen gaat slijten met koersbal en klaverjassen komt bedrogen uit. "Ik ga eerst bijkomen van mijn afscheid en terugkijken op een mooie tijd met geweldige mensen. Het afscheid was een bijzondere ervaring, georganiseerd door fijne collega's. Die ga ik missen, dat weet ik zeker," aldus de voormalig teamleider.

Aardrijkskunde

Ben den Hamer begon in 1977 op de Prinses Marijkeschool aan de Flintstraat, de voorloper van het Hondsrug College. "Ik gaf in eerste instantie het mooie vak Nederlands. Daarna volgde aardrijkskunde. Ik ben nog steeds dol op topografie, maar dan van zonnige vakantielanden, haha."

Afscheid

Wat hem vooral bijblijft van zijn tijd op het Hondsrug College is het vroegtijdig afscheid nemen van veel collega's. "Het verdriet van het sterven en de lege plekken zal ik nooit vergeten. Ik sprak er vandaag nog met een collega over en ook hij noemde meteen een aantal namen. Dat blijft indruk maken."

Onderwijs

Het onderwijs is ingrijpend veranderd in de bijna halve eeuw dat hij erbij betrokken was. Was het vroeger kwestie van de leraar aanhoren en daarna een toets maken, tegenwoordig kunnen leerlingen in veel gevallen zelf een leerdoel bepalen en dan zelfstandig op zoek gaan naar kennis. "Ik ben er trots op dat het Hondsrug College altijd vooroploopt als het gaat om onderwijsvernieuwing."

Ondernemerschap

De komende jaren stort Ben zich op het ondernemerschap. "Al jaren heb ik een succesvol bedrijf in trailers, samen met mijn zoon. Ik moest altijd oppassen dat mijn werk op school daar niet onder leed. Nu kunnen we knallen en groeien. Daar heb ik zin in. Daarnaast word ik lid van de Raad van Kerken, het samenwerkingsorgaan van de kerken in Emmen. Ook daar verheug ik me op. Maar eerst is het tijd om de zon op te zoeken. Even lekker op vakantie en het hoofd leegmaken zodat ik weer vol energie aan mijn nieuwe toekomst kan beginnen."  

Ben den Hamer na 44-jaar afgezwaaid