Eerste Hondsrug debatclub smaakt naar meer

Het experiment met de Hondsrug-debatclub is geslaagd en krijgt daarom een maandelijks vervolg. Dit besloten maatschappijleerdocent Eduard Zuidema en de deelnemende leerlingen na de eerste sessie van ‘onze’ eigen debatclub. Onlangs ging een tiental havo- en vwo-leerlingen elkaar verbaal te lijf, tijdens de eerste sessie van deze debatclub. Een tiental ‘bovenbouwers’ discussieerde hier onder meer over de rol van het koningshuis en een mogelijk Nederlands vertrek uit de Europese Unie.

Smaakt naar meer 

Leraar maatschappijleer Eduard Zuidema bedacht de debatclub nadat een Hondsrug-delegatie vorig jaar meedeed aan een soortgelijk provinciaal debat. Dit smaakte volgens de deelnemers naar meer. “De leerlingen offerden hun vrije tijd op om mee te mogen doen aan de debatclub. Dat zegt voldoende over de motivatie. Ze maakten ook zelf reclame voor het evenement en bedachten de stellingen. Het was dan misschien mijn idee, de leerlingen hebben het echte werk gedaan,” aldus een trotse maatschappijleraar. Zuidema hoopt dat de debatclub op termijn schoolbreed gaat worden. “In elk geval komt er volgend voorjaar een speciale verkiezingseditie in verband met de Tweede-Kamer verkiezingen. Ik heb er nu al zin in.” 

Leerzaam 

Eline Langbroek uit VW6A was een van de eerste leerlingen die zich aanmeldde: “Ik ben geïnteresseerd in politiek en maatschappelijke kwesties en vind het leuk om het hier met anderen over te hebben. Ook vind ik het belangrijk om te leren je mening zo goed mogelijk te uiten en om de mening van anderen te horen. De eerste keer hebben we de stellingen: “Nederland moet zo snel als mogelijk de EU verlaten” en “Het Nederlandse koningshuis moet worden afgeschaft” behandeld in een vaste rollen debat. Ik zat in een groep waar mijn mening niet ligt, wat het extra uitdagend maakte om het debat proberen te winnen. “ Haar klasgenoot Roan Schnoing kan niet wachten op de tweede ronde. Hij ziet Nederland het liefst de EU verlaten en probeerde daar de tegenpartij en de jury van te overtuigen. Voor mijn gevoel heb ik de andere kant niet goed genoeg overtuigd van mijn mening.”