Even voorstellen: Jan Lubbers

De Raad van toezicht van het Hondsrug College bestaat uit vijf personen en toetst of en hoe het door de directie ontwikkelde beleid wordt uitgevoerd. Denk hierbij aan onder meer financiën en onderwijskwaliteit. Dit jaar nemen er twee leden afscheid en komen er dus ook weer twee nieuwe gezichten voor in de plaats. Jan Lubbers is een van deze twee. Op deze plek stelt hij zich even voor.

Wie is Jan Lubbers?

‘Ik ben 53 jaar. Ik woon al sinds mijn achtste in Emmen en ben opgegroeid aan de Slotstee, hartje Angelslo. Ik voel me dus een echte Emmenaar. Mijn vader was eigenaar van Surfcity Ruud Lubbers, in de jaren tachtig een begrip in Emmen. De appel valt niet ver van de boom, want ook ik ben dol op kitesurfen. Daarnaast houd ik van wielrennen. Ik ben getrouwd met Moniek en heb drie kinderen. De oudste ging naar het Hondsrug College, de middelste zit er nog op en de jongste wil na de basisschool ook hier naar school’.

Toezichthouder is een bijbaan. Wat doet u in het dagelijks leven?

‘Ik ben bestuurder van een verzekeringsmaatschappij en werk in Leeuwarden. Tenminste, tot corona toesloeg. Sinds de lockdown in maart werk ik grotendeels thuis. De kans is groot dat ik ook in de toekomst maar twee dagen per week naar Leeuwarden ga. Groot voordeel hiervan is onder meer dat ik meer tijd heb om te fietsen. Werken op afstand heeft echt de toekomst. Ik ben daarom ook benieuwd wat dat voor onze school gaat betekenen’. 

U kent de school dus goed. Heeft dat een rol gespeeld toen u voor deze functie koos?

‘Zeker weten! Als toezichthouder denk je namelijk mee over de toekomst van de school. Daarom is het belangrijk dat je weet wat daar speelt. Ik ken docenten en het College van Bestuur en hoor van mijn zoon hoe leerlingen het op school ervaren. Ik loop hier als ouder al bijna elf jaar rond. Ik ben dus zeker geen vreemde in Jeruzalem’.   

In hoeverre is het een voordeel dat u als toezichthouder de gemeente Emmen goed kent?

‘Als je mee wilt denken over de toekomst van de school is het van belang om te weten hoe Emmen in elkaar zit. Het Hondsrug College is tenslotte een afspiegeling van de Emmer samenleving. Ik zou dit werk daarom niet op een school buiten Emmen kunnen doen. Ik vind dat belangrijk’. 

U denkt met de directie mee over de toekomst van de school. Wat verwacht u daarvan?

‘Krimp is hét thema voor de komende jaren. Door de vergrijzing neemt het aantal leerlingen af. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor het voortgezet onderwijs in Zuidoost-Drenthe. Niemand weet precies hoe dat voor onze school gaat uitpakken. Ondanks dat moeten we ons als Hondsrug College hier zo goed mogelijk op voorbereiden. Een pittige klus maar dat spreekt mij wel aan. Ik denk graag op de lange termijn.  Een ander meer actueel onderwerp is het onderwijs op afstand. Dat is waarschijnlijk een blijvertje. Maar in welke vorm is iets waar we het zeker over gaan hebben met het College van Bestuur’.

Even voorstellen: Jan Lubbers