Hondsrug leerlingen aan de slag als digitale bouwvakker

Leerlingen van het Emmer Hondsrug College bouwen massaal aan een digitale versie van hun scholengemeenschap in het simulatiespel Minecraft. Bijna tweehonderd leerlingen zijn in verschillende teams de komende twee weken bezig om de drie schoolgebouwen tot in details online na te bouwen. Het initiatief komt van economie-docent René Katerbarg, welke geïnspireerd werd door twee docenten van het Vechtdal College. 'Leerlingen kunnen op deze manier weer samenwerken. Ik merk in mijn digitale lessen namelijk heel duidelijk dat dit gemist wordt. Niet raar. Tijdens de les zit je tegenwoordig in je eentje achter de computer in plaats van naast je klasgenoot en dat valt niet altijd mee.'

Meer dan alleen paar muren

Het nabouwen van het Hondsrug College is meer dan alleen een paar muren met een naambord neerzetten. Het is een exacte kopie van de school. Dus inclusief werkende schuifdeuren, een lift en de schoolbel. 'Als het klaar is kan je bij wijze van spreken lesgeven en of schoolfeesten houden', kijkt de Hondsrug docent vooruit. Katerbarg is enthousiast over de massale belangstelling. 'Er hebben zich 180 leerlingen aangemeld variërend van 12 tot 18 jaar en van vmbo tot gymnasium. Het leuke is dat ze uitstekend samenwerken en ik als docent nauwelijks bij hoef te sturen'.

Heel leerzaam!

De 37-jarige Hondsrug docent mist zijn leerlingen maar geniet van het digitaal lesgeven. 'Je wordt uitgedaagd om nieuwe manieren van lesgeven te bedenken. Zo hebben we de HondsrugFit online workout bedacht. Voor de lessen aan even gezamenlijk bewegen via de livestream. Ook leren mavo-leerlingen nu bijvoorbeeld via het spel Sim City in de praktijk wat de overheid eigenlijk allemaal voor ons regelt en hoe ingewikkeld de daarbij behorende keuzes kunnen zijn. Heel erg leerzaam. Het is een rare tijd maar wel eentje met een enorme boost voor het online lesgeven. Deze nieuwe kennis en vaardigheden nemen we straks mee als we eindelijk weer écht voor de klas mogen staan', aldus Katerbarg.

HC_minecraft01.jpg