Hondsruggers helpen Oekraïense kinderen aan felbegeerde glijbaan

Emmen – Gehandicapte kinderen van een kindcentrum uit het Oekraïense dorp Mezovari kunnen binnenkort weer lekker buitenspelen. Dat is mede te danken aan leerlingen van het Hondsrug College. Bjorn de Vries, Myrthe Jonkman en Ymke Schasfoort uit VW6C hoorden van vrienden dat bij het centrum een toegankelijke glijbaan ontbrak.

Handen uit de mouwen

Het drietal besloot zelf de handen uit de mouwen te steken toen bleek dat de gevraagde glijbaan in de handel niet verkrijgbaar was. Bijna een jaar lang hebben ze daarom tijdens, maar vooral ook na schooltijd, getimmerd en gezaagd. Ymke: ‘‘Toen we met het idee kwamen er een leeropdracht van te maken was school direct enthousiast. Op die manier konden we er tijdens de les mee aan de gang. Een uur of vier per week konden ze op school met hun glijbaan aan de slag, maar dat was zeker niet genoeg om het speeltoestel binnen afzienbare tijd klaar te hebben” ‘Het is grotendeels handwerk geweest.  Dat heeft aardig wat bloed, zweet, tranen en niet te vergeten pleisters gekost, ‘maar dat hadden we er absoluut voor over,’ straalt de 16-jarige Emmense.

Transport

Nu de glijbaan klaar is werken Ymke en haar klasgenoten aan het transport van het speeltoestel. Niet alleen de glijbaan gaat naar Oekraïne; het handige drietal wil zelf zo snel mogelijk ook naar het oosten reizen om het apparaat daar zelf in elkaar te zetten. Ymke: ‘Het is daar nu nog aangenaam weer maar als de winter toeslaat is het te koud om te bouwen. Dan moeten we tot de lente wachten. ‘ Om de operatie te voltooien is 600 euro nodig. Een crowdfunding actie moet uitkomst brengen. Sympathisanten kunnen via https://getfunded.nl/campagne/6671-help-nefelejcs een bijdrage leveren.