Hondsrug scholieren herdenken razzia

Leerlingen van het Hondsrug College herdachten vorige week de razzia van 1942 waarbij de Joodse gemeenschap uit Emmen werd weggevoerd en later grotendeels stierf in de vernietigingskampen. Tijdens de herdenking in de synagoge aan de Julianastraat, lazen onze medescholieren de namen van de verdwenen plaatsgenoten voor.

Bijzondere gelegenheid

Madelon Trip uit VG3A was een van hen. De 15-jarige zag het eerst niet zitten om in het Joodse gebedshuis de soms moeilijke namen hardop te lezen. ‘Ik was bang fouten te maken en dat dat wil je niet bij zo’n gevoelig onderwerp. Toen er iemand afviel besloot ik toch mee te doen. Het ging om een bijzondere gelegenheid. Dan moet je je zenuwen gewoon even streng toespreken', vindt ze.

Trots

Terugkijkend is ze trots dat ze het toch gedaan heeft. ‘Iemand van de Joodse gemeenschap zei tegen mij dat het voor zijn geloof erg belangrijk is dat namen niet vergeten worden. Het geeft mij een goed gevoel dat ik daar een kleine bijdrage aan heb kunnen leveren.’ De 15-jarige wist in grote lijnen wat er in de Tweede Wereldoorlog met de Joden is gebeurd, maar vindt het ook een goede zaak dat er binnenkort in de les nog eens bij wordt stilgestaan.