Jongste rugby scheidsrechter van Nederland zit op het Hondsrug College

Geen krantenwijk of bijbaantje in de supermarkt voor Bram Oudman uit Emmen. De 16-jarige mag zichzelf de jongste rugby scheidsrechter van Nederland noemen en behoort ook internationaal tot de jongste arbiters. De rugbybond ziet in de leerling van het Hondsrug College een groot talent. De bond vroeg hem namelijk onlangs de landelijke rugbyfinale voor jongeren onder de 14 jaar te fluiten. Daarnaast heeft Bram dit jaar alleen al zo’n 15 andere herenwedstrijden, waaronder een heuse interland geleid. 

Trots

De Emmenaar krijgt van de rugbybond extra ondersteuning om zijn scheidsrechtersvaardigheden te vergroten. ‘Die steun en uitverkiezing voor de finale was echt een grote eer. Het betekent dat ze vinden dat je het goed doet en daar ben ik super trots op’, aldus de leerling uit V4A.  Tijdens de wedstrijd werd hij bijgestaan door twee topscheidsrechters.  ‘Je hebt nu eenmaal geen ogen in de rug en daarom is het fijn dat iemand je via een oortje ondersteunt'. Belangrijke voorwaarde om een wedstrijd in goede banen te kunnen leiden is een goede conditie. ‘Dat zit gelukkig wel goed. Je rent zeker acht kilometer tijdens zo’n wedstrijd, en even aan de kant uithijgen is er natuurlijk niet bij,’ lacht de sportieve vwo-leerling. 

Rijbewijs

Het liefst zou onze medescholier nog meer wedstrijden fluiten, maar omdat hij nog geen rijbewijs heeft zit dat er nog niet in. ‘Gelukkig brengt mijn familie mij vaak maar zij hebben niet altijd tijd.  Ik kan daarom niet wachten tot ik mijn rijbewijs heb en een auto. Dan ben ik niet meer afhankelijk.’

Carrière

Dromen van een internationale carrière doet de jonge rugbyer nog niet. ‘Het moet nog blijken hoe goed ik internationaal ben. In bijvoorbeeld Engeland en Frankrijk is dit een grote sport en dus het aanbod een stuk groter. Bovendien ben ik in Nederland nog lang niet uitgeleerd'.