Eerste noordelijke ICT Lyceum blijkt succes

EMMEN -  Ruim een jaar geleden ging in Emmen het ICT Lyceum van start, een samenwerkingsproject van het Emmer Hondsrug College en de NHL Stenden Hogeschool. Dit initiatief is uniek in Noord-Nederland. Ruim 50 vwo- en havoleerlingen verdiepen zich naast hun reguliere vakken onder meer in de geheimen van het programmeren, digitale vormgeving, marketing en het bouwen van websites. Uit de evaluatie van het eerste jaar van dit project blijkt dat het ICT Lyceum een groot succes is. Naar verwachting  zal zich na de zomer een even groot aantal nieuwe leerlingen aanmelden voor dit bijzondere project. 

Leerlingen van het ICT Lyceum worden intensief begeleid door docenten van het Hondsrug College en de NHL Stenden Hogeschool. Het is de bedoeling dat een studie aan het ICT Lyceum de overgang naar een hbo-studie of universitaire studie makkelijker  maakt. Leerlingen kunnen tijdens hun vwo- of havo-opleiding in de bovenbouw bepaalde vakken al op hbo-niveau volgen. Deze hbo-vakken zijn ontwikkeld door de NHL Stenden Hogeschool en kunnen tijdens een vervolgstudie aan bijvoorbeeld de NHL Stenden Hogeschool overgeslagen worden. De vakken vormen ook een goede voorbereiding op een universitaire studie.

Volgens directeur-bestuurder Gerald Bossenbroek van het Hondsrug College zorgt de intensieve samenwerking tussen het hbo en het Hondsrug College voor uitdagender onderwijs. ‘Je leert de ICT-wereld echt kennen. Leerlingen krijgen niet alleen onderwijs over ICT-techniek, zoals robots bouwen, maar leren ook de geheimen van Google, van het ontwikkelen van bijvoorbeeld een huisstijl, van marktonderzoek, noem maar op.’ 

Digivaardigheden

Op het ICT Lyceum krijgen leerlingen naast hun gebruikelijke vakken wekelijks zes uur les in ICT. In de onderbouw ligt daarbij de nadruk vooral op een brede ontwikkeling binnen de ICT. Leerlingen leren de basisvaardigheden in Office-toepassingen en gaan daarnaast onder meer aan de slag met het ontwikkelen van apps, websites en domotica. Ook leren ze programmeren en werken met micro-bits.

Ondernemend leren

Het ICT Lyceum is beslist geen puur technische of theoretische opleiding. Nadat er in de onderbouw een brede basis is gelegd, gaan de leerlingen in teams aan de slag met opdrachten uit het bedrijfsleven. Dat doen ze samen met het Technasium en met leerlingen van Ondernemend Leren. Zo leren leerlingen om samen te werken en creatieve oplossingen voor problemen te bedenken. Er is hierbij ruim aandacht voor zaken zoals zelfstandig werken, reflectie en creativiteit.

Door deze werkwijze leren leerlingen van het ICT Lyceum op school al hoe het er in het bedrijfsleven aan toegaat. Dit is een manier van werken die op de NHL Stenden Hogeschool al jaren standaard is. Hondsrug-leerlingen kunnen straks profiteren van deze opgedane kennis.