Ticket to the tropics voor Hondsrug-leerling Lisa Gerats

Terwijl haar klasgenoten komend najaar blokken op wiskunde of Frans, en in regen en wind naar huis fietsen, heeft Lisa Gerats uit VW4A het straks druk met schrobben van het dek en het hijsen van de zeilen onder een brandende zon. De 15-jarige vertrekt eind dit jaar op een zeilavontuur naar de tropen. In ruim een maand tijd vaart deze zoetwatermatroos van de Canarische eilanden naar Sint Maarten, een reis van 3500 zeemijl. Letterlijk een ticket to the tropics, zoals Gerard Joling ooit zong.

Masterskip

De reis is een initiatief van Masterskip  een organisatie die leerlingen van havo 4 en vwo 4/5 meeneemt op een oceaanreis. In drie weken steekt de uit 1920 daterende schoener met masten van 43 meter hoog de oceaan over. Een vakantie, en dat onder schooltijd? Hoe kan dat? Zou je denken.   ‘De schoolbanken zie ik pas in januari weer maar het schoolwerk gaat gewoon door, zelfs bij windkracht vijf. In januari wacht de toetsweek ‘ legt de Coevordense uit.

Avontuurlijk leren

Lisa krijgt straks onder meer les in sterrenkijken, zeilen, nachtvaren en het leven in de oceaan. Avontuurlijk leren dus ‘Het mooie is dat je biologie, wis- en natuurkunde straks in de praktijk kunt gebruiken. Dat maakt het leren gelijk een stuk interessanter en uitdagender’ kijkt ze alvast vooruit.  Er moet dan wel geblokt worden, maar het vakantiegevoel overheerst waarschijnlijk. Niet zo gek met uitjes naar  Tobago en Dominica, eilanden met parelwitte stranden op het programma.

Financieren

Voor ze haar zeebenen kan gaan testen moet er nog veel gebeuren waaronder de financiering van de reis. Om mee te mogen varen moet de vwo-scholiere 7000 euro op tafel leggen. Een pittige klus maar Lisa haalde vorig jaar haar diploma ondernemend leren en die kennis komt nu goed van pas. ‘Ik ga bedrijven vragen of ze mij willen sponsoren. Ik maak in ruil daarvoor een reis- en sponsorverslag. Bovendien heb ik hard gewerkt in de zomervakantie en krijg ik hulp van mijn ouders. Die 7000 euro komt er. Dit is zo’n geweldige ervaring, die wil ik niet laten glippen’