Hondsrug schippers genieten van race met solarboot

Een Hondsrugvliegtuig ontbreekt nog, maar voor de rest kan de scholengemeenschap zich zonder problemen inschrijven voor de tv-serie. Te land, ter zee en in de lucht. Technasiumleerlingen werken aan hun eigen waterstofauto en pompten onlangs de banden van de zelfgebouwde solarfiets stevig op. Alsof dat nog geen prestatie is gooiden de vijfdejaars vwo-leerlingen onlangs de trossen los van een zelfgebouwde solarboot. De boot bond in Friese wateren de strijd aan met veertig andere door middelbare scholieren gebouwde schepen. 

Geen podium

Een podiumplek zat er niet in want de Emmenaren werden 22e.  Docent Henri Pragt is daardoor zeker niet minder trots op zijn  pupillen. “Het varen was maar een klein onderdeel van een groot project. Ze hebben de boot zelf ontworpen, gebouwd en speelden voor wegenwacht bij pech. Ze hebben, behalve de boot naar Friesland rijden, alles zelf gedaan.

 Pittige klus

“Een pittige klus als je bedenkt dat je elf kilometer door grachten en meren moest varen. Ze hebben zichzelf overwonnen” aldus Pragt, die er op wijst dat de leerlingen ook nog eens overnachting en eten en drinken moesten regelen. “Het was de eerste keer dat middelbare scholieren op zonkracht met elkaar de strijd in het water aanbonden en het beviel goed. Volgend jaar zijn de schippers van het Hondsrug College zeker bij de solarrace te vinden met een vernieuwde zonneboot”