‘Examendebuut’ voor surveillant Jeannette Buitenhuis

Met zweet in de handen en zenuwen die overuren maakten stortten de mavo-4 leerlingen zich maandag op hun wiskunde-examen. Voor de verandering niet in de schoolzaal van de Brink maar in de gymzaal. Er wordt namelijk gewerkt aan de rotonde Emmalaan en dat lawaai is niet bepaald bevorderlijk voor de concentratie. Knikkende knieën dus voor de examenkandidaten, maar niet alleen bij de leerlingen overheerste de spanning.

Eerste keer

Jeannette Buitenhuis kwam voor het eerst in actie als surveillant tijdens een examen. De religiedocent mocht toezicht houden tijdens het wiskunde examen. ‘Mijn examen ligt al bijna veertig jaar achter me maar die spanning en die geladen atmosfeer zijn nog niets veranderd. In gedachten was ik even helemaal terug in mijn examentijd. Even maar hoor. Ik heb verder scherp opgelet.,’ lacht ze.

Benieuwd

Dat ze nog niet eerder in actie kwam als surveillant kwam omdat ze tot dit schooljaar geen eindexamenklassen lesgaf.  ‘Het was leuk om te doen en ik ben echt benieuwd naar de resultaten. Zelf ga ik het examen ook nog proberen. Gewoon thuis aan de keukentafel, met een kop koffie maar gelukkig zonder surveillant die streng kijkend rondloopt ’aldus Jeannette. 

Goede uitslag?

Een goede uitslag verwacht ze niet. ‘Ik heb geen wiskunde-examen gedaan. Wel natuur- en scheikunde maar dat is toch heel anders. Ik begin er gewoon aan en zie wel waar het schip strandt. Het is gewoon boeiend om te kijken wat die leerlingen allemaal moeten weten. ‘Volgend jaar staat Jeannette Buitenhuis graag weer paraat als surveillant. Als het even kan dan bijvoorbeeld bij geschiedenis of aardrijkskunde. Dat zijn vakken waar ze meer mee heeft dan wiskunde.