Uitwisseling Hondsrug College - Gymnasium Marianum Meppen

Al voor de 14e keer organiseren het Hondsrug College uit Emmen en het gymnasium Marianum uit Meppen, Duitsland in de laatste week van september hun uitwisselingsweek voor de klassen 3vwo.

Zoals ieder jaar zijn de leerlingen en docenten van maandag t/m woensdag in Nederlandse en van woensdag t/m vrijdag in Duitse gezinnen te gast. Zo kan iedereen het dagelijkse leven en de gewoontes in het buurland zelf ervaren.

Slechts ongeveer 30 km is de afstand tussen de beide scholen, met de lijnbus ongeveer 25 minuten. Maar desondanks zijn er verschillen: aan de Nederlandse kant wisselen de klassen elk lesuur van lokaal, in Duitsland hebben de klassen een eigen klaslokaal. Aan de ene kant worden cijfers alleen door toetsen bepaald, aan de andere kant telt ‘die mündliche Note’ of ‘sonstige Mitarbeit’ soms wel voor 2/3 deel mee. Bij de lessen Duits vanaf klas 4 wordt op het Hondsrug College sinds een jaar met het participatiecijfer gewerkt. 

Ook thuis zien we verschillen: terwijl bv in Nederland tussen de middag meegenomen boterhammen worden gegeten en is er ’s avonds een warme maaltijd, is men in Duitsland meer gewend aan een warme middagmaaltijd en eet men ’s avonds brood. Het zelf meemaken hiervan, opent de blik ervoor dat er meer mogelijk is dan alleen dat wat men zelf gewend is.

De week begon zoals altijd in Emmen met het kunstproject ‘houten puzzel’. Vooraf hebben de leerlingen in Meppen een puzzelstuk met het thema typisch Duits en de leerlingen in Emmen met typisch Nederlands voorbereid. Op het Hondsrug College kregen ze de opdracht er een geheel van te maken, waarbij het eigene niet volledig werd opgegeven. Op die manier was er sprake van een naar elkaar toe groeien. Hierbij kwamen de leerlingen vanzelf met elkaar in gesprek, eerst met name in het Engels, later hoorden we ook steeds meer Nederlandse en Duitse zinnen. De kunstwerken staan nu in de foyer in het Marianum en komen in december naar het Hondsrug College, waar ze ook op de open dag te zien zullen zijn.

Verder werden er op beide scholen lessen bijgewoond, in Emmen hebben we een fietstocht gemaakt langs de hunebedden en in Duitsland hebben een kanotocht, het eigenlijke hoogtepunt van de week.

Na aanvankelijke aarzelingen bij de start op het schoolplein van het Hondsrug College is men in deze week naar elkaar toegegroeid, zodat er bij het afscheid op vrijdagmiddag ook tranen te voorschijn kwamen. Samen is het veel leuker dan alleen.Dit is Europa op micro-niveau, veel beter dan wat we in diverse Europese landen vandaag de dag zien.

De week werd mede gefinancierd door INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland met middelen uit het Europese Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRE) en door de provincies Drenthe, Friesland en Groningen als ook door de deelstaat Niedersachsen.

Namens de werkgroep Emmen-Meppen, 

Els Leidorf-Hettinga